Egy gimnazista lány agymenéseit, művészkedéseit és szárnybontogatásait találhatjátok ezen a blogon, vagy másnéven egy virtuális kuckón, ahová bárki betérhet egy bögre kávéval vagy teával.

navigáció

eddig történt

látogatók

Rendszeres olvasók

#15 - LMBTQ+ - véleményem és ajánlók

||
Mivel a június a #Pride hónap, mindenképp szerettem volna egy bejegyzést szentelni az LMBTQ+ közösségnek, mivel úgy gondolom, nagyon fontos, hogy téma legyen, és ne kezeljük tabutémaként – így szeretném én is megosztani a véleményemet és a viszonyomat a közösséghez.
Az LMBTQ+ közösség gyakorlatilag reprezentál minden nem heteroszexuális embert, és szerintem ez egy nagyon szép dolog ahogy a különböző emberek összefognak és segítik egymást a sajnos elég gyakori nem toleráns és homofób közvéleménnyel szemben.
Személy szerint régebben én is a homofóbok közé tartoztam (vagy legalábbis abnormálisnak gondoltam a homoszexualitást), mindezt főként vallási okokból - korábban évekig vallottam magam római katolikusnak, ahol az egyház gyakorlatilag bűnnek állítja be a melegséget. Ez azóta sokat változott, már én sem vagyok igazán vallásos. Mostanra már teljes elfogadója és támogatója vagyok a közösségnek.
Bár majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy én hetero vagyok, nem mondom, hogy soha nem kérdőjeleztem meg a szexualitásomat és hogy sosem néztem máshogy lányokra például, de ettől még nem tartom magam biszexuálisnak, mert sosem volt semmi komolyabb. Mindez ellenére, hogy én nem vagyok tagja a közösségnek, abszolút elfogadó és támogató vagyok.
Nagyon örülök, hogy mostanában egyre többen ismerik fel, hogy az LMBTQ+ emberek is ugyanolyan emberek, mint mi, nem abnormálisak, és semmi gond nincs velük, nem „mentális betegség” a szexualitásuk; és hogy egyre többen gondolják úgy, hogy mindenkinek joga van azt szeretni, akit akar, függetlenül a nemétől. Azonban még mindig vannak visszamaradottabb helyek, ahol nem csak nincs törvénybe iktatva a melegházasság, de rendszeresen diszkriminációt kell tapasztalniuk a melegeknek, transzneműeknek, satöbbi.

Ajánlók

Ma már nagyon sok könyv és film is készül ilyen témákról, amiről pedig kicsit bővebben szeretnék beszélni, az a Simon és a homosapiens lobbi című könyv, valamint a belőle készült film, a Kszi,Simon (a továbbiakban Love, Simon, mert idegesít a magyar cím).
Még hónapokkal ezelőtt olvastam a könyvet, és be kell valljam, hogy imádtam. Perspektívába helyezte az eddigi gondolataimat a melegségről azzal, hogy ezt egy egészen normális dolognak állította be az író, és nem úgy, mint ami meghatározza a főszereplő, Simon egész személyiségét. A történet elején Simon egyébként még „a szekrényben” van, azaz senki sem tudja, hogy meleg, és érdekes volt olvasni, hogy miért nem akarja bejelenteni mindenki előtt ezt a dolgot, bármennyire is tudja, hogy a családja és a barátai rendben lennének vele. Ráadásul ez egy olyan történet, könnyed mai stílusban írva, ami egy abszolút hiteles gimis sztori, ilyenekkel pedig azt hiszem, hogy nem lehetne Dunát rekeszteni. A karaktereket pedig nem lehetett nem szeretni (kivéve talán egy embert), emellett pedig mind nagyon hitelesen voltak ábrázolva.
A filmet tegnapelőtt néztem meg moziban, feliratosan (talán említettem, de idegesítenek a szinkronok). Kicsit féltem, hogy milyen lesz, hogy esetleg az imádott könyv után csalódás lesz – és valóban csalódtam, de pozitívat, mert őszintén nem számítottam arra, hogy ennyire odaleszek a filmért is. A könyv lényege abszolút átjött, részletekben pedig voltak különbségek, új szereplők, és olyanok, akiket kihagytak, és egyes szereplőknek kicsit más volt a személyisége a filmben, de valahogy mindezek a változások ellenére nem voltam bosszús, mert valahogy működött. Rengeteget nevettem filmnézés közben, mert tele volt vicces helyzetekkel és poénokkal, és komikus karaktereket is lehetett találni. A vége felé majdnem meg is könnyeztem, és amikor a stáblistát vetítették, le nem törölhető vigyor volt a fejemen és még egy fél óráig legalább hatással volt rám, teljesen fel voltam dobódva. Azt hiszem, még sosem láttam egy ennyire jó könyvadaptációt és rég láttam ilyen jó filmet.
A lényege az egésznek, amire ezzel a gyors film-könyvajánlóval rá akartam világítani az az, hogy ez egy olyan könyv és film, amelyek egy normális tizenéves srácról szólnak, aki mellesleg meleg. Nem azon vannak a drámák (legalábbis a legtöbb), hogy az emberek nem fogadják el. Nem csinált ebből nagy ügyet, miközben azért mégis az volt, mert Simon ezzel együtt ugyanolyan ember, mint akármelyik tizenéves. Nem arra fókuszál a film, mint amire sok más hasonló történet, amikor valaki rájön, hogy vonzódik a saját neme iránt, Simon ugyanis ezt már évek óta tudja és önmagában (bár titkolja), egészen normálisan kezeli.
Ahogy pedig ezt az egészet beállította a könyv és a film is, példaértékű és szerintem minden LMBTQ+ tagnak erőt adhat, hogy egy ilyen mainstream film ennyire a helyén kezeli témát. Tény, hogy a homofób embereknek ettől nem fog változni a véleménye, mert eleve meg sem néznek egy ilyen sztorit, viszont egy ilyen film sokkal általánosabb témává teheti a homoszexualitást például, és kiemelheti a tabuk közül.
Ha már az ajánlásnál tartunk, szeretnék három énekest (és egyben YouTubert) ajánlani, akik az LMBTQ+ közösségbe tartoznak. Tudni kell rólam, hogy egyiküket sem konkrétan emiatt követtem be, sőt, róluk jóval később tudtam meg a dolgot - tehát mindannyiukat ettől függetlenül szerettem meg, és az hogy később pedig büszkén felvállalták, hogy nem heteroszexuálisak, csak még egy ok lett arra, hogy tiszteljem  őket.

Troye Sivan – ausztrál énekes; meleg

Ő az, akiről szerintem majdnem mindenki tudja, hogy homoszexuális, mert büszkén vállalja, sok videója és dala is van a témáról. Nagyon szeretem a zenéjét, érdemes lecsekkolni.

Dodie Clark – brit énekes, YouTuber; biszexuális

Az ikonikus She című dala az, aminek kapcsán először beszélt arról, hogy a női nem felé is vonzódik, azóta jónéhány videót csinált erről a témáról. Imádom a zenéjét és a videóit is, mert valahogy igazán elragadó a személyisége, nehéz megmagyarázni miért, de lehetetlen nem szeretni.

Keara Graves – kanadai színész, YouTuber énekes; biszexuális

Amióta a YouTube-csatornáján come out-olt, rengeteg videót csinált már ebben a témában, kérdezz-felelek videókat, és kifejtősebb, beszélősebb tartalmakat is egy-egy altémájáról az LMBTQ+-nak. Én személy szerint egy zenés sorozatból ismertem meg és a zenéje miatt követtem be.

Ennyi lett volna ez az LMBTQ+ témájú bejegyzés, ha valamit esetleg rosszul mondtam, vagy nincs igazam valamiben, akkor nyugodtan szóljatok. Tudom, hogy ez egy érzékeny téma lehet, ha valakit megbántottam, sajnálom, nem volt célom.

Nektek mi a véleményetek az LMBTQ+-ról? Ti ismertek más követendő LMBTQ+ személyeket?

3 megjegyzés

 1. Kedves cikkíró,
  akkor én rá is világítanék néhány dologra:

  Egy magyarázó oldalról: "Meglehet, hogy a Biblia nem kevesebb, mint három helyen is beszél elkötelezett homoszexuális kapcsolatokról, s ezek közül egyiket sem ítéli el. Viszont nincs abszolút bizonyíték arra, hogy ezek szexuálisan aktív kapcsolatok voltak."

  vagy épp

  Rómabeliekhez írt 1. levél: "...ugyanúgy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt gerjedtek fel kívánságukban; férfiak férfiakkal fajtalankodtak, de el is veszik tévelygésük méltó jutalmát önmagukban."

  Mint egy katolikus, LGBT+ ally szeretnék neked itt hagyni pár fontos információt, hogy bővítsem a Bibliával kapcsolatos tudásod. Elfogadó, de vallásos személyént eléggé fájt, hogy szerinted az Egyház kitalálja a tanításait. Kérlek. Pont ez a katolikus vallás lényege, hogy nem az emberek találják ki, hogy mi most akkor ebben fogunk hinni, sőt, meghalni ezért a kitalációért, mert miért ne. Több mint kétezer éves tudás, számtalan vértanú és kinyilatkoztatás áll a háttérben. Több próféta és tanító által írt levélben is említenek homoszexualitással kapcsolatos tényeket (és itt ahogy az idézet is mondja, fontos megkülönböztetni, hogy erőszakról, testi cselekedetről vagy csak a dolog lelki oldaláról van-e szó), tehát nem "kitalálja" az Egyház ezeket. Az Egyház maga pedig nem egy ősi kődarab, fejlődik, hallottad például, amit Ferenc pápa mondott alig egy hónapja egy meleg férfinak?
  "Juan Calors, az hogy meleg vagy, nem számít. Isten tett ilyenné, és így szeret téged, más nem számít. A pápa is így szeret téged, boldognak kell lenned úgy, ahogy vagy."
  Szerintem ez szép ahhoz képest, ahogy évekkel ezelőtt reagált volna az Egyház. Remélem, egy kicsit finomíthattam a hozzáállásodon, így hogy több információt kaptál a helyzetről. És azért remélem, nem fogalmaztam túl nyersen, csak túl sok helyről hallottam már ilyesmi véleményt, de annak örülök, hogy a végén írtad, lehet nincs igazad mindenben.

  Jaa. "Ámen."

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmemet, és igazad van a dologban, hogy azt a bizonyos egy-másfél mondatot mindenféle valódi utánanézés és igazolás nélkül írtam le, elhamarkodottan. Nagyon sajnálom, ha ezzel megsértettelek, tényleg nem volt célom.
   Köszönöm, hogy időt szántál erre és kijavítottál, és ha nem is értek mindennel egyet, tisztelem a véleményed, ráadásul nagy dolognak tartom, hogy katolikusként elfogadó vagy, nem sok ilyen emberrel találkoztam igazság szerint. Ferenc pápát pedig nagyon tisztelem, és az ilyen újító, friss megnyilvánulásai valóban figyelemreméltóak.
   Ezután mindenképp ügyelni fogok az ilyen és hasonló megalapozatlan megjegyzések elkerülésére.

   Törlés