Egy gimnazista lány agymenéseit, művészkedéseit és szárnybontogatásait találhatjátok ezen a blogon, vagy másnéven egy virtuális kuckón, ahová bárki betérhet egy bögre kávéval vagy teával.

navigáció

eddig történt

látogatók

Rendszeres olvasók

#11 - Alternatív érettségi

||
A mai bejegyzésben az „Alternatív érettségi” kihívást töltöm ki, amelyet Lili Leone-től kaptam.
Amikor megkaptam ezt a kihívást, el se hittem, hiszen még csak most indítottam útjára a blogomat, elképesztően jó érzés ilyen hamar egy ilyen visszajelzést kapni!
Ezúton is nagyon köszönöm Lili Leone-nek, aki a Colorati című blogot vezeti. Bevallom, távolról már sok ideje követem az oldalát, nagyon érdekes, és tizenévesek számára abszolút átérezhető témákat dolgoz fel könnyeden és humorosan. Érdemes benézni hozzá. :)
(a kép az eredeti egy kicsit átszínezve, hogy jobban illjen az oldalra)
A kihívást egyébként Ágoston találta ki, a Felnőtt szemmel című blog tulajdonosa, akit szintén régóta követek távolról, és mindenkinek csak ajánlani tudok. A kihívás egyébként nagyon tetszik, ötletesnek tartom, ezért is vagyok boldog, hogy megkaptam.
Szabályok:
- Írj néhány kedves szót arról, akitől kaptad a kihívást. Ha nagyon szereted őt olvasni, belinkelheted a blogját is.
- Az én alternatív érettségimen három tárgy van: random tények, emlékek, és fantázia. Mindhárom tárgyból húsz-húsz „tétel” van. Ahhoz, hogy átmenj, legalább tízet meg kell válaszolnod tárgyanként, amiket te választhatsz ki.
- Nincs rossz válasz!
- A válaszaid után illeszd be az eredeti kérdéssornak, vagyis ennek a linkjét, hogy a kihívottaid is tudjanak válogatni a hatvan kérdés közül.
- Hívd ki azokat, akiknek szívesen feldobnád a napját; vagy azt, akit a vizsgák közben megjutalmaznál még egy vizsgával!

Random tények


1. Melyik a kedvenc évszakod?

A tavasz vagy a nyár, nem tudok dönteni. A tavasz azért, mert nyílnak a virágok, és akkor még nincs kánikula, hanem kellemes meleg (bár idén szinte mintha ellopták volna a tavaszt), a nyár pedig azért, mert az iskolából kiszabadulva olyan dolgokat csinálhatunk, amiket máskor nem, például nyaralás, fürdőzés, táborozás és hasonlók. Egyébként is a meleget sokkal jobban szeretem, mint a hideget úgy általában.

3. Vannak olyan szavak, amik felidegesítenek, ha meghallod őket?

Nincsenek különösebb szavak, de az nagyon tud idegesíteni, amikor valaki angol szavak használ minden második mondatában magyar helyett. Bevallom, ritkán velem is előfordul, hogy az angol szó előbb jut eszembe a magyarnál (néha az agyamra megy a sok angol), de nem szoktam túlzásba vinni a dolgot, főleg nem szándékosan – mert vannak, akik „menőzés” céljából teszik, na, attól tényleg a falra mászok.

4. Ha választhatnál három olyan tulajdonságot, amilyen embereknek mind tetszenél, melyikeket választanád?

A vicces, nyitott és pozitív embereknek, mert az ilyen emberekkel valahogy mindig jó lenni, kellemes kisugárzásuk van, ami rám is átragad, aki alapból nem vagyok sem igazán nyitott, vagy közvetlen, és sokszor túl komoly tudok lenni.

6. Tejre a müzli, vagy müzlire a tej?

Egyik se, joghurtra müzli.

9. Mit tudsz a legjobban főzni?

Igazából nem főzés, de a legjobbak a salátáim, amiket általában magamtól találok ki, recept nélkül.

12. Mi a legjobb és legrosszabb tulajdonságod?

A legjobb az, hogy figyelmes és megértő vagyok, a legrosszabb pedig hogy lusta.

14. Fagyi, vagy jégkrém?

Fagyi.

16. Napfelkelte, vagy naplemente?

A naplementét már sokszor láttam, éppen ezért sokkal különlegesebb élmény számomra a napfelkelte.

18. Mi a kedvenc társasjátékod?

A Scotland Yard című játék, amit a családommal rengetegszer játszottunk.

20. Szereted a tűzijátékot? Melyik volt eddig a legemlékezetesebb, amit láttál?

Nagyon szeretem, és talán a legemlékezetesebb az volt, amikor egyszer augusztus 20-án este a Kopaszi-gáton vacsoráztunk egy étteremben, és onnan néztük a tüzijátékokat.

Emlékek


21. Melyik telefonod volt veled a legtöbb ideig? Melyikhez köt a legtöbb emlék?

A legelső telefonom, még a gombos fajták közül, körülbelül két évig vagy egy kicsit tovább volt meg. Akkor a korombeliek közül már szinte mindenkinek érintőképernyős telefonja volt, és tény, hogy az enyém se volt a legrégebbi fajta telefon, hanem már újabb és okosabb, de mégis különleges volt a gombjai miatt.

24. Mi volt a legszebb, vagy lemeghatóbb mondat, amit valaha mondtak neked?

Nem nagyon volt ilyen, de nyilván vannak mondatok, amik jól esnek, főleg amikor valaki azt mondja nekem, hogy szép vagyok, mert régebben nagyon rondának tartottam magam, a külsőmmel kapcsolatosan kisebb önbizalomhiányom volt, és még mindig nem könnyű elhinni, hogy valaki azt mondja nekem, hogy jól nézek ki, bár már jobban ki vagyok békülve magammal.

26. Az utóbbi években mennyi volt a leghosszabb idő, amit Facebook nélkül töltöttél, és milyen alkalomból? Mit csináltál helyette?

Egy-egy hét, amikor WiFi-mentes táborokba mentem (többször is volt ilyen), és élményeket gyűjtöttem helyette.

28. Mi volt általánosban a kedvenc online- vagy videojátékod?

Hetedikes-nyolcadikos koromban sokat játszottam a Town of Salem nevű játékkal, ami a gyilkosos („alszik a város”) játéknak egy bonyolultabb online verziója. (Bár szigorúan nézve nem voltam általánosos már, mert nyolcosztályos gimibe járok ötödik óta, de korban még oda tartozik.) 

29. Mi volt a jeled óvodában?

Tulipán.

30. Melyik volt életed legjobb bulija, és mi tette azzá?

Egy szilveszteri buli, amit barátokkal töltöttem – és az tette a legjobbá, hogy olyan emberekkel lehettem, akiket szeretek.

31. Melyik tárgyat tanította a kedvenc tanárod, és mitől vált a kedvenceddé?

Ez még jelen idő - a kedvenc tanárom jelenleg a magyarfaktos tanárom, aki csak idén kezdett el tanulni, amikor év közben felvettem a faktot. Előtte sosem voltam igazán oda az irodalomórákért (csak magáért az irodalomért), mindig olyan tanáraim voltak, akik nem tudták felkelteni az érdeklődésemet, és nem tudtam élvezni. Azonban amióta ehhez a tanárhoz járok magyarra, egyszerűen imádom az órákat, mert igazi beleéléssel és érdekfeszítően tudja magyarázni az anyagot, és ahelyett, hogy elmondaná a megoldásokat, hagyja, hogy mi jöjjünk rá. Emellett pedig látszik rajta, hogy szeret hozzánk bejárni, és partnerként kezel minket, egymásnak ajánlunk olvasnivalókat és simán el lehet beszélgetni vele mindenféle irodalommal kapcsolatos témában. Mindezek ellenére, hogy ilyen kedves, szigorúan osztályoz, és annyit követel, amennyi egy emelt szintű képzéshez illik.

33. Sírtál már fiú, vagy lány miatt?

Igen, bár utólag kicsit nevetséges, mert sose voltam igazán szerelmes, csak tetszett egy-két fiú. Szerintem egyébként nem is a bizonyos fiúk miatt, hanem a saját önbizalom-problémáim miatt sírtam főként.

38. Miről szólt a legérdekesebb előadás, amin valaha voltál?

A címe az volt, hogy 8 mód, ahogyan hazudunk magunknak, és egy pszichológus tartotta. Az előadás mindenképpen megerősített abban, hogy a pszichológia az, ami igazán érdekel.

39. Mi volt életed első könyve, amit elolvastál?

A legelső mesés könyvekre már nem emlékszem, de az első olyan „igazi” könyv, ami nem kb. tízoldalas volt, az a Harry Potter első része volt.

Fantázia


41. Mi az az esemény, amit a legjobban vársz? Hány nap van még addig?

A sulis erdélyi kirándulást, és addig összesen két nap van hátra még.

42. Ha bármilyen frizurád lehetne, milyet választanál?

Hát, ha kicsit elrugaszkodhatok a valóságtól, akkor természetes vörös és hullámos hajat szeretnék magamnak, méghozzá jó hosszút.

43. Mi az álommunkád, amivel negyven évig szívesen foglalkoznál?

A zene- és dalszerzés.

44. Ha mindenképpen népszerű lennél a jövőben, de te választhatnád meg, mivel válsz azzá, mit választanál?

Egyértelműen a zenét választanám.

46. Ha holnap azzal a tudattal ébrednél, hogy egyvalami megváltozott a külsődön, miben reménykednél, mielőtt a tükör elé állsz, és meglátod?

Hogy egy kevéssel vékonyabb lettem.

47. Mi a célod a blogoddal? Mekkora olvasottságnál éreznéd azt, hogy ennél már nem szeretnél többet?

A célom főleg az, hogy kiírjam magamból a gondolataimat és hogy segítsek, inspiráljak másokat. Igazából nem gondolkozom számokban ezt illetően, annak örülök, ha kapok visszajelzést - annál több nem kell.

50. Ha választhatnál, mennyi idős lennél most? Miért?

16, azaz annyi, amennyi vagyok most. Régóta úgy éreztem magam, hogy rossz évben születtem, mert nekem egy évvel (legalább) idősebbnek kéne lennem, de most, hogy a rég várt 16 elért, nem szeretnék tovább öregedni. A 17 már túl felnőttnek hangzik, ami kicsit megijeszt. (Másrészről meg szeretnék már túl lenni a gimin és egyetemre járva azt tanulni, ami igazán érdekel, de a 18-19 még ijesztőbben hangzik.)

51. Mi tesz egy barátságot igazzá?

Az, hogy bármit elmondhattok egymásnak.

57. Ha kivehetnél öt tantárgyat, de másik ötöt kellene megnevezned, amit a helyükre beillesztenél, mit cserélnél, és mire?

Amiket mindenképpen kivennék, az a technika, a hit- és erkölcstan (egyiket sem tanultam suliban sosem, mégis élek, az alattam lévő évfolyamok pedig sokat szívnak ezekkel), helyükre pedig pénzügyi alapismereteket és talán demokráciai ismereteket tennék. A többi tantárgy viszont szerintem alapszinten fontos, bár a kötelező jellegű tanulás helyett sokkal több választási lehetőséget adnék mindenkinek, hogy ne kelljen nagyon mélyen, az alapműveltségen felül olyan dolgokat tanulnunk, amik nem érdekelnek minket. 

54. Ha létezne Dumbledore Merengője, te hogyan használnád? Gyakran belemerülnél? Mit néznél legszívesebben vissza?

A Merengő szerintem a kedvenc tárgyam lenne, hiszen a gondolatok, emlékek rendezésére lehet használni, amik nekem igencsak keszekuszák tudnak lenni néha. Ami ez emlékekben elmerülést illeti, vannak emlékek, amiket szívesen újraélnék, és vannak olyanok is, amiket visszanéznék, hogy kívülről is lássam, hogy jobban meg tudjam ítélni a helyzetet.

Itt találhatjátok az eredeti kérdéssort.

Kihívottak:

Thea - akinek a blogja fontos inspiráció volt az enyém létrehozásához, és remélhetőleg ő is annyira élvezni a fogja a kérdések megválaszolását, mint én. :)
Ginny Deliza - akinek csak kis ideje követem a blogját, de nagyon megkedveltem.
Lyla Campbell - aki mindig igényes és értékes munkát ad ki a kezéből.
Lyra Corvus - aki egy szimpatikus lány egy szimpatikus bloggal, amit szinte azonnal bekövettem, hogy rátaláltam.

Köszönöm, hogy végigolvastátok a bejegyzést, a kihívottaimnak pedig sok sikert és jó szórakozást a kérdések megválaszolásához! :)

4 megjegyzés

 1. Szia! Először is, nagyon jó poszt lett, ritkán olvasok végig ilyen tageket töviről hegyire, de most megtettem. Tetszettek a válaszaid, és hát köszönöm, hogy kihívtál, izgatottan várom, hogy elszórakozzak Ágoston kérdéseivel! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Köszönöm, örülök, hogy tetszettek! :)
   Nagyon szívesen, jó szórakozást hozzá!

   Törlés
 2. Szia! Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám, nagyon jól esett. Szimpatikusak a válaszaid, jó volt őket olvasni. Hamarosan teljesítem a kihívást! ;)
  (Esetleg egy cserében benne lennél a blogommal?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! (Ne haragudj, hogy csak most válaszolok a hozzászólásodra, valamiért nem vettem észre...)
   Köszönöm, örülök, hogy tetszettek. Neked pedig nagyon sok sikert a válaszolgatáshoz, remélem te is élvezni fogod őket. :)
   Ne haragudj, nem tartok cserét, pedig szívesen benne lennék dologban.

   Törlés